Treball per projectes: una moda?

Cada vegada són més les escoles que estan apostant per un canvi metodològic i la nova manera de fer projectes n’és un bon exemple.

Abans en dèiem projectes al treball de diferents temàtiques, gairebé sempre animals, fenòmens naturals... Es programaven diferents poemes, cançons, rodolins d’aquella temàtica, diferents activitats normalment fotocòpies, i amb la gran preocupació que hi sortís tot i no ens deixéssim res per treballar. Tot plegat esdevenia poc significatiu,  poc espontani i amb un paper del nen gens actiu. Allò no eren projectes sinó més aviat centres d'interès.

 

Molts mestres són partidaris de fer un canvi al respecte però sovint sorgeixen molts dubtes:

En aquest article i algun de proper, compartiré algunes idees que, gràcies a diferents cursos i la pràctica del dia a dia, a mi m'han ajudat a l'hora de començar a fer projectes investigables.

IDEES CLAUS DELS PROJECTES 

 TAGS:undefined

 

En aquesta foto, teniem el pla de preparar una sortida entre tots. Després d'un llarg procés en el que vam parlar del què necessitavem, de quin mitjà de transport faríem servir,...sorgeix un dubte: si el conductor no sap arribar on anem? Fan hipòtesis de com arribar-hi i al final creen un mapa que el dia de la sortida entreguen al conductor de l'autocar. TAGS:undefined

COM HO FEM

LLibretes d'ornitòlegs per observar els ocells del pati arrel del projecte: "Per què els ocells no cauen de les branques quan dormen?"

PAPER DEL MESTRE

NO PODEM CAURE EN L’ERROR QUE TOT HA DE SORTIR DELS NENS. ES PODEN PLANTEJAR REPTES, PREGUNTES, FER HIPÒTESIS A PARTIR D’UNA IMATGE...

 

 TAGS:undefined A partir d'aquesta imatge parlem de que els ocells, tot i que dormen, no cauen de les branques. Els pregunto:"Per què els ocells no cauen de les branques quan dormen?"

No ho sabem i ho comencem a investigar, comença un nou projecte!